Curriculum vitae för Ingemar Sundström

Född i Luleå 1965 men växte upp i byn Bensbyn utanför stan. Mycket av fri-tiden från 10-årsåldern ägnades åt idrott, främst skidåkning, orientering, löp-ning och skidorientering. När skolarbetet på gymnasiet blev för betungande och när jag insåg att jag hade att välja mellan att fylla ut prislistorna eller att underkasta mig hård träning för att inte bli en patetisk figur, så lade jag av.

Idag när jag tagit upp idrottsutövandet på nytt tror detta var ett stort misstag. Även om OS-medaljer aldrig var en realistisk möjlighet för mig så är inte des-to mindre bara det att hålla igång fysiskt något mycket bra för såväl kropp som själ. Eftersom träning och tävling hänger ihop för mig så finns det idag många möjligheter att testa kapaciteten, som här nedan till exempel i Kronan-loppet 2006 där jag stakar mig fram med startnummer 74.

 

På gymnasiet läste jag fyraårig teknisk linje, tog examen 1985 vid Midskogs-skolan i Luleå. Efter några korta jobb på hösten gjorde jag värnplikten på S3 i Boden som menig H eller malaj som det också kallas. Efter lumpen jobbade jag på Långbro Sjukhus i Stockholm som reparatör under första halvåret 1987. Sedan flyttade jag tillbaka till Norrbotten och jobb på Saab-Scania och SSAB fram till 1992. På det sistnämnda stället var det som reglertekniker.

Mellan åren 1992-1999 läste jag på universitet. I början av 1999 tog jag ut ma-gisterexamen i statskunskap från Uppsala Universitet. Åren 1999-2002 gick jag på "lågvarv" efter en sjukdomsepisod. Sedan har jag varit mer och mer kreativ. Har utrett det framtida regionstyret i norra Sverige och psykiatrin. Dessutom har jag skrivit en släktkrönika och en granskning av tillväxt- och ut-vecklingspolitiken för Norra Norrland inom ramen för Mål 1-programmet som jag hoppas fler ska få ta del av. Vintertid brukar jag också sysselsätta mig med att åka Vasaloppet, och två gånger har jag åkt på medaljtid i detta, dvs. inom segrartiden + 50 %

När våren inträder övergår jag vanligen till att springa. I juni 2007 genom- förde jag mitt första maratonlopp i Stockholm. På hösten har jag tagit för vana att springa Lidingöloppet, och 2008 lyckades jag pressa mitt personliga rekord på trettiokilometersdistansen till 2.16.37. Tidigare på året uppfyllde jag mitt mål för säsongen att springa milen under fyrtio minuter. Andra mål som nu står för dörren är maran under 3.00 och kanske Vasaloppet neråt 5.30 innan jag är nöjd.

Startsida